maandag 29 juli 2013

Daarom NATUURVERF

Onze omgeving heeft grote invloed op onze gezondheid en welbevinden. Dit is van pellen. Dus zonder petrochemische, toxische bestanddelen en acrylaten aroma’s. Ze schildert daardoor soepel, er is minder weerstand, beter voor de gewrichten en het gaat vlotter. De verf bestrijkt verder, dus meer m² met eenzelfde hoeveelheid dan een traditionele verf. Ze wordt gemaakt van onuitputtelijke grondstoffen.
Het is verf die beter is voor de gezondheid. In tegenstelling tot de traditionele (synthetische) verven. Deze is schadelijk, kan leiden tot allergie, OPS, en oogirritaties.toepassing op de omgeving waarin we wonen maar ook op de omgeving waarin we werken, spelen, leren en niet te vergeten recreëren.De toepassing van veilige, schone, natuurlijke materialen zorgt voor een behaaglijk gevoel. Natuurverf gemaakt van natuurlijke, herwinbare grondstoffen zijn duurzame, mooie produkten met een minimale milieu- en gezondheidsbelasting.
Natuurverf is een verf opgebouwd uit in de natuur veelvuldig voorkomende grondstoffen of oogstbare grondstoffen zoals bv lijnolie uit het vlas, citrusverdunner uit citrus 

woensdag 24 juli 2013

Verf op waterbasis is dat wel zo goed?

Verf op waterbasis is dat wel goed?

Verf op waterbasis is niet noodzakelijk milieuvriendelijke verf

Watergedragen verf is alvast meer verantwoord dan solventgedragen verf. Wie echter had gedacht door de aankoop van watergedragen synthetische verf een ondubbelzinnig verantwoorde aankoop te hebben gedaan, zal van een kale reis thuiskomen. Er zitten namelijk stoffen in, onder meer schimmelwerende middelen en zogenaamde emulgatoren, die de kwaliteit van het grondwater aantasten. Voor waterorganismen en uiteindelijk ook andere soorten, zoals de mens, zijn ze erg schadelijk.
De zogenaamde latex-, acryl- en vinylverven bestaan voor het grootste deel uit minuscule kunststofdeeltjes die door geen enkel waterzuiveringsstation tegengehouden worden en dus vroeg of laat in zee belanden. Spoel daarom nooit borstels af onder de kraan of giet geen afvalwater in de riolering. Veeg de borstels zoveel mogelijk af (aan een krant bijv.), spoel ze in water, laat dat water opdrogen en geef de gedroogde resten mee met het klein gevaarlijk afval.
Hoewel ze watergedragen zijn, komen de belangrijkste bestanddelen van de synthetische waterverven uit de petrochemische industrie.
Watergedragen synthetische verven bevatten minder vluchtige organische stoffen dan verven op basis van solventen. De meeste watergedragen verven bevatten echter nog steeds 5 tot 20% vluchtige organische stoffen.
Door het verdampen van deze solventen komen ook andere stoffen in de lucht, zoals bewaar- en schimmelwerende toevoegstoffen. Die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, doordat ze bijvoorbeeld de luchtwegen irriteren.
Juist omdat ze watergedragen zijn bevatten deze verven een extra hoeveelheid bewaarmiddelen. Daarnaast bevat watergedragen verf soms bepaalde toevoegstoffen waar mensen allergisch op kunnen reageren.

De echte natuurverven op waterbasis daarentegen bevatten geen vluchtige organische stoffen. Er worden zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen gebruikt, met een minimale belasting voor mens en milieu. Bijvoorbeeld worden als bewaarmiddel producten gebruikt die ook in de voedingssector zijn toegelaten. Natuurverven in poedervorm hebben door de afwezigheid van water zelfs geen bewaarmiddelen of schimmelwerende middelen nodig.

Waterlakken kunnen de glycolethers butyglycol en butyldiglycol bevatten. Beide oplosmiddelen zijn toegelaten als vervangstoffen voor ethylglycol en methylglycol, die teeltbalbeschadigingen en misvormingen bij mensen kunnen veroorzaken.
Butylglycol kan echter ook kanker veroorzaken en misvormingen bij foetussen. Het wordt langs huid en luchtwegen opgenomen, en is al in geringe concentraties giftig. Een reactie van butyldiglycol met de lucht kan agressieve stoffen, zogenaamde `vrije radicalen`, vormen.
Bron: Öko-Test, speciaalnr. `96: bouwen, wonen, renoveren.

waarom natuurverf

Waarom natuurverf
Waarom zou je kiezen voor natuurverf in plaats van de vertrouwde synthetische verf?

In de eerste plaats zijn natuurverven en –beitsen milieuvriendelijk. Zowel bij de productie als bij het gebruik als in de afval fase zijn natuurverven minder milieubelastend. De grondstoffen van natuurverf zijn zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen die gemakkelijk weer in de milieukringloop kunnen worden opgenomen en die hernieuwbaar zijn in tegenstelling tot uitputbare grondstoffen zoals aardolie. Let wel op: Verf op waterbasis is niet noodzakelijk milieuvriendelijke verf. ( hier over in mijn volgende document)
De fabrikanten van natuurverf maken de samenstelling van hun verven bekend. Door deze openheid omtrent de samenstelling kan je zelf nagaan of de verf geen stoffen bevat die je gezondheid of het milieu ernstige schade kan berokkenen. De meeste fabrikanten publiceren de technische fiches via het internet.
Natuurverven en –beitsen zijn beter voor je gezondheid bij het aanbrengen van de verf. Misschien is dit voor een doe-het-zelver niet meteen iets wat direct wordt aangevoeld, maar bij beroepsschilders is duidelijk een hogere aanwezigheid van huidaandoeningen en hersenletsels vastgesteld bij gebruik van synthetische verven. Wat iedereen onmiddellijk kan vaststellen is de aangename geur van natuurverven, wat het werken ermee aangenamer maakt. ( (wat ruikt het hier naar verf i.p.v. wat stinkt die verf)
De leefkwaliteit van een geschilderde ruimte wordt ook niet nadelig beïnvloed bij het gebruik van natuurverf. De grondstoffen zorgen voor een gezondere en aangename leefomgeving. Daarbij laten natuurverven de muren ademen, dit in tegenstelling tot de meeste synthetische muurverven. De muren behouden zo hun rol van buffer en vochtregulator voor het omgevingsvocht.
Muurverven met een synthetisch bindmiddel hebben de eigenschap dat ze statisch opladen. Er kan “elektriciteit” in de lucht hangen vooral in de winter wanneer er minder wordt verlucht. De muren trekken door deze statische eigenschap ook meer stof aan en worden daardoor sneller vuil. Natuurverven zijn antistatisch en trekken geen stof aan. Ze zorgen dus niet alleen voor een gezondere leefomgeving maar zijn in die zin ook onderhoudsvriendelijker.
Natuurverven zijn intussen van gelijke en soms zelfs van betere kwaliteit dan de gewone synthetische verven. Voor de meeste toepassingen bestaat er een milieuvriendelijk en gezonder alternatief.
Het gebruik van lijnolie in veel natuurverven, zorgt er voor dat de verf duurzaam elastisch wordt. Deze natuurlijke verven vertonen minder snel scheuren en schilferen minder snel dan verven op basis van kunstharslakken.
Natuurverven zijn niet noodzakelijk duurder dan synthetische verven. Wanneer je producten van hetzelfde kwaliteitsniveau en uitstrijkvermogen met elkaar vergelijkt, ligt de kostprijs ongeveer even hoog. 

dinsdag 23 juli 2013

Natuurverf: Waarom kiezen we niet massaal voor Natuurverf gebr...

Natuurverf: Waarom kiezen we niet massaal voor Natuurverf gebr...: Het blijft me toch verbazen. Vanuit mijn enthousiasme voor mooi en kwalitatief schilderwerk ben ik me enkele jaren terug gaan verdiepen in d...