woensdag 24 juli 2013

Verf op waterbasis is dat wel zo goed?

Verf op waterbasis is dat wel goed?

Verf op waterbasis is niet noodzakelijk milieuvriendelijke verf

Watergedragen verf is alvast meer verantwoord dan solventgedragen verf. Wie echter had gedacht door de aankoop van watergedragen synthetische verf een ondubbelzinnig verantwoorde aankoop te hebben gedaan, zal van een kale reis thuiskomen. Er zitten namelijk stoffen in, onder meer schimmelwerende middelen en zogenaamde emulgatoren, die de kwaliteit van het grondwater aantasten. Voor waterorganismen en uiteindelijk ook andere soorten, zoals de mens, zijn ze erg schadelijk.
De zogenaamde latex-, acryl- en vinylverven bestaan voor het grootste deel uit minuscule kunststofdeeltjes die door geen enkel waterzuiveringsstation tegengehouden worden en dus vroeg of laat in zee belanden. Spoel daarom nooit borstels af onder de kraan of giet geen afvalwater in de riolering. Veeg de borstels zoveel mogelijk af (aan een krant bijv.), spoel ze in water, laat dat water opdrogen en geef de gedroogde resten mee met het klein gevaarlijk afval.
Hoewel ze watergedragen zijn, komen de belangrijkste bestanddelen van de synthetische waterverven uit de petrochemische industrie.
Watergedragen synthetische verven bevatten minder vluchtige organische stoffen dan verven op basis van solventen. De meeste watergedragen verven bevatten echter nog steeds 5 tot 20% vluchtige organische stoffen.
Door het verdampen van deze solventen komen ook andere stoffen in de lucht, zoals bewaar- en schimmelwerende toevoegstoffen. Die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, doordat ze bijvoorbeeld de luchtwegen irriteren.
Juist omdat ze watergedragen zijn bevatten deze verven een extra hoeveelheid bewaarmiddelen. Daarnaast bevat watergedragen verf soms bepaalde toevoegstoffen waar mensen allergisch op kunnen reageren.

De echte natuurverven op waterbasis daarentegen bevatten geen vluchtige organische stoffen. Er worden zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen gebruikt, met een minimale belasting voor mens en milieu. Bijvoorbeeld worden als bewaarmiddel producten gebruikt die ook in de voedingssector zijn toegelaten. Natuurverven in poedervorm hebben door de afwezigheid van water zelfs geen bewaarmiddelen of schimmelwerende middelen nodig.

Waterlakken kunnen de glycolethers butyglycol en butyldiglycol bevatten. Beide oplosmiddelen zijn toegelaten als vervangstoffen voor ethylglycol en methylglycol, die teeltbalbeschadigingen en misvormingen bij mensen kunnen veroorzaken.
Butylglycol kan echter ook kanker veroorzaken en misvormingen bij foetussen. Het wordt langs huid en luchtwegen opgenomen, en is al in geringe concentraties giftig. Een reactie van butyldiglycol met de lucht kan agressieve stoffen, zogenaamde `vrije radicalen`, vormen.
Bron: Öko-Test, speciaalnr. `96: bouwen, wonen, renoveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten